Domowy ekstrakt waniliowy

wanilia
wanilia

Prawdziwy ekstrakt waniliowy jest bardzo przydatny w kuchni każdego, kto lubi i umie piec ciasta. Jeśli chcemy  kupić w sklepie ten oryginalny, musimy sporo zapłacić, a i wtedy nie jest on tak intensywny i aromatyczny. Poniżej prosty przepis na domowy ekstrakt waniliowy:

Składniki :    3-4 laski wanilii   i   1/4 litra wódki "żołądkowej gorzkiej"

  1. Laski wanilii (można kupić w Lidlu) rozkrój wzdłuż na połówki.
  2. Włóż do hermetycznego naczynia(najlepiej do ciemnego) i zalej wódką.
  3. Zakręć i odstaw na co najmniej kilka tygodni. Co kilka dni potrząśnij naczyniem.
  4. Ekstrakt jest gotowy, gdy ma ciemną barwę i intensywny aromat wanilii.
  5. Podczas maceracji do ekstraktu możesz dodawać nowe laski wanilii i dolewać alkoholu.
  6. Zamiast wódki żołądkowej możesz użyć wódki czystej dobrej jakości o niezbyt intensywnym zapachu.
  7. Bardzo dobrej jakości ekstrakt otrzymasz, zalewając wanilię whisky o delikatnym smaku.

 

To pole jest wymagane
To pole jest wymagane
captcha To pole jest wymagane

Udowodnij ,że nie jesteś robotem, podaj wynik powyższego działania.