Paluszki warzywne zdipem oliwkowym

Zalew i warzywa
Zalew i warzywa

Wiosenny piknik w plenerze, rodzinne przyjęcie w przydomowym ogrodzie czy tradycyjne grillowanie nie mogą obejść się bez małych przekąsek. Jednak zamiast chipsów i słodyczy – warto postawić na lekkie i zdrowe smakołyki. Proste i szybkie do przyrządzenia paluszki warzywne z aksamitnym dipem oliwkowym to idealna propozycja przekąski, która z pewnością zachwyci gości, nie tylko tych dbających o linię. 

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Czas przygotowania: ok. 15 min
Liczba porcji: 1 porcja
Poziom trudności: Bardzo łatwy

Składniki:

  • zielone oliwki  - ½ szklanki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • świeża bazylia – ½ pęczka
  • czosnek – 1 ząbek
  • śmietana jogurtowa 10% od OSM Piątnica – 100ml
  • sól, pieprz do smaku
  • marchew, seler naciowy, papryka, ogórek, dynia

Wykonanie:
Oliwki bardzo drobno posiekać i przełożyć do miseczki.Dodać oliwę, posiekaną bazylię 
i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać również śmietanęoraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami, np. marchewką, selerem naciowym, papryką, ogórkiem,dynią.

Smacznego!

Informacja prasowa Piątnica
To pole jest wymagane
To pole jest wymagane
captcha To pole jest wymagane

Udowodnij ,że nie jesteś robotem, podaj wynik powyższego działania.