Co jeść, żeby nie chorować?

choroba, leki
choroba, leki

Jesienią i zimą nasz organizm jest osłabiony. Brak odpowiedniej ilości światła, mniej ruchu na świeżym powietrzu i monotonna dieta powodują, że układ immunologiczny  gorzej radzi sobie z wirusami. Aby go wzmocnić, trzeba mu dostarczyć odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Bardzo ważne jest więc co i kiedy jemy.

Można by wymienić 1000 sposobów dbania o zdrowie zimą, ale nie ma to sensu, bo każdy z nas słyszał je wiele razy. Warto jednak powtórzyć, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie i nie powinno się bez niego wychodzić z domu.

Dziś przepis na smaczną i zdrową owsiankę, wzmacniającą odporność i chroniącą przed wyziębieniem organizmu.

  1. Pół miseczki płatków owsianych górskich zalej wrzącą wodą i odstaw na kilka minut, aż płatki nasiąkną- wody powinno być tyle, żeby wchłonęły cały płyn - ok. 1 cm nad powierzchnią płatków.
  2. Następnie dodaj owoce mrożone, np. maliny, wiśnie, truskawki i  kilka łyżek jogurtu greckiego lub naturalnego.
  3. Posyp pokrojonymi orzechami brazylijskimi i płatkami migdałowymi. Owsiankę możesz też polać odrobiną płynnego miodu.

       Smacznego!


Źródło: poradnikzdrowie.pl


To pole jest wymagane
To pole jest wymagane
captcha To pole jest wymagane

Udowodnij ,że nie jesteś robotem, podaj wynik powyższego działania.